Dogodki

22. PRAZNIK VINA DRUŠTVA VINOGRADNIKOV SREMIČ

Letos smo organizirali že 22. tradicionalni Praznik vina. To je praznik, ki ga vinogradniki in vinarji komaj čakamo, saj tako izvemo rezultate našega uspešnega dela v vinogradu in v kleti.

V nedeljo 19. marca smo organizirali pobiranje vzorcev vin Bizeljsko - Sremiškega okoliša in širše. Zbrali smo 132 vzorcev vin, ki smo jih v torek 21. marca postavili pred ocenjevalno komisijo. Ta je štela 5 članov in sicer: Andrej Bajuk (predsednik komisije), Jože Simončič (član), Simon Varlec (član), Andrej Molan (član) in Jože Kodela (član). Komisija je delovala skladno in vzorce realno ocenila.

Komisija je ocenila kar 132 vzorcev vin, od tega 2 vzorca vin cviček PTP, 3 vzorce žametne črnine, 31 vzorcev rdečega bizeljčana PTP, 1 vzorec modrega pinota, 32 vzorcev modre frankinje, 23 vzorcev belega bizeljčana PTP, 15 vzorcev laškega rizlinga, 3 vzorce chardonnaya, 1 vzorec zelenega silvanca, belega pinota, sivega pinota, traminca, 2 vzorca kernerja in renskega rizlinga, 4 vzorce sauvignona, 9 vzorcev rumenega muškata in zaključili pa so z vzorcem traminca izbor. Po besedah predsednika komisije so probali odlična bela vina (predvsem sortna), kjer se vidi skrbno delo in trud vinogradnika/vinarja ob pomoči društva, ki daje velik poudarek izobraževanju članov. Nekoliko več se je pričakovalo pri vinih rdečega bizeljčana PTP – predvsem več barve in več polnosti v okusu (raznolikost kakovosti rdečega bizeljčana PTP, kakor tudi belega so lahko tudi dokaj široko postavljene meje v pravilniku). Nekaj zelo dobrih, nekaj pa s preveč poudarjeno kislino in presvetlih (tako 2 vzorca nista dobila potrditve PTP, nekaj pa tudi z oceno; po pravilniku mora rdeči in beli bizeljčan PTP vsaj 16,3 točke).

Modra frankinja je vino, ki rabi čas, mora dozoreti. Nekaj vzorcev modre frankinje kaže vrhunsko kakovost že sedaj, kar nekaj pa jih je bilo nekoliko motnih in oksidativnih. Da mora modra frankinja zoreti, je pokazala večina vzorcev modre frankinje starejših letnikov (seveda mora za to biti dobra osnova, biološki razkis…).

Tudi pri belem bizeljčanu PTP je bilo opaziti veliko nihanje v kakovosti in posledično prepoznavnosti. Vendar večina vzorcev belega bizeljčana PTP je visoko kakovostna, spet nekaj prekategoriziraih predvsem zaradi izstopanja posameznih sort (rumeni muškat, traminec…).

Navduševala so sortna vina, kjer je bilo nekaj posameznih vzorcev izrednih, visoko vrhunskih, na kar kažejo tudi ocene.

Komisija je izločila le 9 % vin, kar je relativno malo in pohvalno. Glavni vzroki so bili bekser in oksidacija.

Čestitamo vsem vinogradnikom/ vinarjem za dosežena odličja.